Osmo’s Cosmos Bar kiinni viikoksi – ja miksi!

Osmo’s Cosmos Bar kiinni viikoksi – ja miksi!

Ensi maanantaina 8.1. klo 09:00 OC Bar menee kiinni viikoksi, koska viranomaiset ovat evänneet baarin anniskeluluvat viikon ajaksi.

Mitä tapahtui?

Lauantaina marraskuun 1. päivänä vuonna 2015 klo 1:30 OC Bariin tulivat Etelä-Suomen aluehallintoviraston tarkastajat tarkastuskäynnille. Tarkastajat kysyivät henkilöllisyyspapereita kabinetissa olevilta asiakkailta ja löysivät yhden 17 vuotiaan tytön, jolla oli alkoholijuoma. Tyttö väitti, että häneltä ei oltu kysytty papereita ovella eikä juomaa hakiessa. Järjestyksenvalvojat ja tarjoilijat kysyvät kuitenkin aina paperit nuorilta vaikuttavilta asiakkailta. OC Bar on aina noudattanut Suomen lakia ja tähdentänyt, ettei alaikäisille tarjoilla. Eikä olisi muutenkaan mitään järkeä riskeerata koko toimintaa päästämällä alaikäisiä täyteen, suosittuun ravintolaan.

Aluehallintoviraston selvityspyynnön vastineessa kerroimme ko. asiat ja henkilökunnan vahvat epäilyt, että tyttö olisi tullut väärillä papereilla sisään.

Viranomaiset uskoivat ennemmin alaikäisen tytön kertomusta kuin ravintola-alan ammattilaisten selvitystä asiasta ja 1.3.2016 postitetulla päätöksellä peruuttivat Osmo’s Cosmos Barin anniskeluluvat viikoksi ajalle 4.4.-11.4.2016. Kyseiselle ajalle oli sovittu mm. Ismo Alanko esiintymään, jonka peruuttaminen olisi tullut kalliiksi.

Koska emme kokeneet rikkoneemme lakia ja tuntui kohtuuttomalta saada tuollainen rangaistus asiasta, niin palkkasimme asianajajan ja veimme asian hallinto-oikeuteeen päätöksen kumoamiseksi tai vaihtoehtoisesti seuraamuksen kohtuullistamista varoitukseksi tai huomautukseksi. Hämeenlinnan hallinto-oikeudesta tuli päätös 24.3.2017, että luvat pois viikoksi ajalle 8.5.-15.5.2017. Kyseiselle ajalle oli sovittu mm. Irina esiintymään, ja taas olisi tullut kalliiksi.

Veimme asian korkeimpaan hallinto-oikeuteen, josta 7.11.2017 tuli päätös, että anniskeluluvat perutaan viikoksi ajalle 8.1.-15.1.2017. Päätöksestä ei voi enää valittaa mihinkään.

Viranomaiset ovat kaikki sitä mieltä, että vilpillisesti ravintolaan tullut, humalainen alaikäinen tyttö, puhuu totta ja kaikki ravintolan henkilökunta ja järjestyksenvalvojat eivät puhu. Alaikäinen on varmasti tiennyt tekevänsä väärin tullessaan ravintolaan, mutta tuskin on tyttö ymmärtänyt minkä sopan ja seuraukset sai aikaiseksi. Meitä allekirjoittaneita ravintolan omistajia ei olla pyydetty edes kuultavaksi, eikä järjestyksenvalvojia. Illan vastaava vuoropäällikkö oli poliisien kuultavana ja sai poliiseilta huomautuksen lievästä alkoholirikoksesta.

Tämä ruljanssi on tullut maksamaan OC Barille tähän mennessä noin 3 000 euroa. Vielä kalliimmaksi asia on tullut Suomen valtiolle. Asiasta on paksut niput asiakirjoja ja sitä ovat pyöritelleet useat virkamiehet, sihteerit ja tuomarit. Vielä kalliimmaksi tulee sulkea ravintolan yritystoiminta viikoksi ja lomauttaa henkilökunta. Ja siinäkin suurin häviäjä on Suomen valtio. Yli kaksi vuotta kestäneen prosessin aikana olemme laajentaneet ravintolaan yli 200:lla asiakaspaikalla. Helmikuussa 2017 avattu pubi joudutaan myös sulkemaan viikoksi, vaikka rikoksen aikaan sitä ei ollut vielä edes olemassa. Joudumme myös mm. rakentamaan väliseinät pubin ja kauppakeskuksen käytävän väliin. Muutenkin koko liiketoiminta kärsii suhteettomasti.

Monesti ravintoloitsijat eivät kerro vastaavasta rangaistuksesta, vaan laittavat ravintolan kiinni viikoksi ”remontin takia”. Olemme aina toimineet rehdisti ja avoimin kortein ja haluamme kertoa niin kuin asia on. Olemme tehneet kaikkemme estääksemme alaikäisten pääsyn ravintolaan, mutta jos joku tulee esim. siskonsa papereilla ravintolaan, niin minkäs teet. Tosin myös me aiomme tehdä remonttia kiellon aikana…

Aluehallintovirastossa ja kaikissa oikeusasteissa tekoa pidetään erittäin vakavana rikkomuksena ja vakiintuneen käytännön mukaisesti tällainen rangaistus annetaan. Rangaistus tuntuu kohtuuttomalta. Ravintolaa oli pyöritetty siinä vaiheessa jo noin seitsemän vuotta ja baarissa oli ollut kävijöitä yli 200 000 ja ensimmäisestä tavoitetusta alaikäisestä tällainen seuraamus. Eli, ”koska aina ennenkin on näin rankaistu, niin rankaistaan nytkin”.

Tokihan ymmärrämme, että alkoholilainsäädännössä pitää olla tarkat pelisäännöt mm. alaikäis-asioissa, mutta jos joku käyttää vääriä tai toisen papereita, sen toteaminen on käytännössä mahdotonta. Silti asia on ravintolan vastuulla eikä väärien papereiden käyttäminen ole edes rangaistava teko.

Allekirjoittaneet ovat toimineet lainkuuliaisina yrittäjinä jo yli 30 vuotta ja ihmettelevät tapauksesta: Missä on kohtuus? Mihin on kadonnut Suomesta maalaisjärki? Näinkö meitä yrittäjiä kohdellaan? Onko tässä mitään järkeä?

No, näillä mennään. Baari kiinni ja henkilökunta pakkolomalle viikoksi. Pahoittelemme asiakkaillemme aiheutuvaa harmia.

Jatkamme yrittämistä entistä sisuuntuneempina. Kehitämme liiketoimintaamme ja kannamme tulevaisuudessakin kortemme kekoon suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan eteen.

Ystävällisin terveisin
Pete Kiisseli
Yrittävä kitaristi, Music-Bros avoimen yhtiön toinen osakas vuodesta 1988
OC Bar Oy:n toimitusjohtaja vuodesta 2009

Ville Soininen
Yrittävä kitaristi, Music-Bros avoimen yhtiön toinen osakas vuodesta 1988
OC Bar Oy:n hallituksen puheenjohtaja vuodesta 2009

PS. Suomi ottaa tänä vuonna taas yli 3 000 000 000 euroa velkaa…

www.facebook.com/osmoscosmosbar/

Lisätty 8.1. klo 20:00

Tapaus on herättänyt runsaasti keskustelua ja kommentteja. Kiitoksia kaikille asiaan reagoineille. Kommentointia täällä ja eri ryhmissä seurattuamme lienee paikallaan vielä kertoa asiaan muutama tarkennus:

– OC Bar halusi avoimesti kertoa, niin kuin asia on. Ei tuntuisi mielekkäältä, että baari laitetaan viikoksi kiinni, mutta ei kerrottaisi miksi.
– Kritiikkiä ei missään nimessä ollut kohdistettu kenenkään tai keihinkään henkilöihin.
– Pointtina tässä jutussa ei ole se, että kuka alaikäinen oli ja miten pääsi sisälle. Tärkein pointti on se, että kritiikki menee järjestelmälle noin kohtuuttomasta ja kalliista tuomiosta ensikeralaiselle. Ketä se hyödyttää? Ei ainakaan Suomen valtiota, joka rangaistuksen langetti ja on suurin kärsijä. Menetetystä liikevaihdostahan suurin osa on veroja: alkoholivero, arvonlisävero, työntekijöiden ennakkoverot, lomautuksien aiheuttamat korvaukset valtiolta, jne.
– Alaikäinen on kuitenkin toiminut tietoisesti väärin aiheuttanut koko episodin. Harva nuorisosta tuskin ymmärtää, että miten isoja seuraamuksia toisille voi tulla omista jännittävistä seikkailuistaan. Toivottavasti tämä tapaus toimii joillekin vinkkinä, että mihin asia voi johtaa.

Mutta, mollista duuriin. Langetettu rangaistus kärsitään ja hymyssä suin jatketaan etiä päin.

Osmo’s Cosmos Barin yläkerta aukeaa maanantaina 15.1.2018 klo 09:00. Silloin 50:lle ensimmäiselle ämpärillinen (0,5 l / 4,5%) olutta eurolla!

Perjantaina ja lauantaina 19.-20.1.2018 vietetetään ”Open Again Weekend” -juhlaa.
Pe klo 21:00 (club, alakerta) Osmon Jamit & Panic Depression. Isäntänä Rene Reinikainen & InHouse, vapaa pääsy
La klo 21:00 ja 22:00 (pub, yläkerta) klo 21:00 ja 22:00 Jore Marjaranta, vapaa pääsy
La klo 24:00 (club) Uniklubi, liput 9 € sis. narikan

OIKEIN PALJON KIITOKSIA MYÖTÄTUNNOSTA JA KANNUSTAVISTA VIESTEISTÄ ! 👍

TERVETULOA TAAS OSMO’S COSMOS BAR’IIN!

Posted in Ajankohtaista.